- نظری ارسال نشده است
همگام با پیشرفت دانش و دستیابی به روشهای نوین در همه زمینه ها، صنعت دامپروری نیز شاهد پیشرفتهای شگرفی بوده است. در علم ژنتیک و اصلاح نژاد پیشرفتهای علمی، زمینه را برای بکارگیری روشهایی از جمله گزینش ژنومی فراهم آورده است. امروزه در زمینه فیزیولوژی روشهایی مانند همزمان سازی فحلی، تلقیح مصنوعی، افزایش تخمک گذاری، انتقال جنین و ... کمک شایانی به پیشرفت و بهبود صنعت دامپروری می نمایند و بی شک تلقیح مصنوعی نقش چشمگیری در این راستا دارد.
تلقیح مصنوعی در بز به روش سرویکال انجام می شود که می توان هم از اسپرم منجمد و هم اسپرم تازه (fresh) استفاده نمود.
تلقیح مصنوعی در گوسفند دارای محدودیتهایی بوده که دست کم در ایران نتوانسته جایگاه مناسبی در صنعت گوسفندداری داشته باشد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1) محدودیتهای فیزیولوژیکی دام که به دلیل شکل گردن رحم امکان گذشتن تفنگ تلقیح از آن وجود ندارد و محدودیتهایی که در زمینه تولید و کاربرد اسپرم یخزده در گوسفند وجود داشته که در مجموع کاهش نرخ آبستنی و افزایش هزینهها را در پی دارد.
2) وضعیت پرورش گوسفند در ایران که سنتی است.
در گوسفند دو روش برای تلقیح مصنوعی وجود دارد:
در این روش از تفنگ تلقیح ویژه گوسفند و بز استفاده میشود. با توجه به حلقه های موجود در گردن رحم گوسفند نمی توان تفنگ تلقیح را از آن عبور داد و بنابراین اسپرم در بیرون از رحم و در ابتدای گردن رحم تخلیه میشود. کارایی این روش هنگامی که از اسپرم تازه استفاده شود تا 65 درصد میباشد. ولی زمانی که از اسپرم یخ زده برای تلقیح استفاده شود کارایی این روش بسیار پائین و کمتر از 10 درصد میباشد.
در این روش نخست باید دام را بر روی تخت ویژه لاپاراسکوپی مهار نمود و پس از تمیز و ضد عفونی نمودن دام، دو سوراخ به فاصله 4 سانتیمتر (2 سانتیمتر از خط میانی شکم) نزدیک به پستان دام ایجاد میشود. یکی از سوراخها برای وارد کردن چشمی و دیدن و ارزیابی محیط درونی بدن دام و سوراخ دیگر برای وارد کردن تفنگ تلقیح میباشد. پس از دیدن شاخهای رحم و قرار دادن اسپرم یخگشایی شده درون تفنگ نیمی از اسپرم موجود در پایوت را در هر یک از شاخهای رحم تزریق میکنند.
مزیت اصلی تلقیح به روش لاپاراسکوپی این است که حجم اسپرم مورد نیاز نسبت به روش سرویکال بسیار کمتر میباشد به گونه ای که تعداد اسپرم مورد نیاز برای آبستنی در این روش لاپاراسکوپی 40 میلیون و در روش سرویکال 400 میلیون میباشد. بازدهی این روش زمانی که از اسپرم تازه استفاده شود 80 درصد میباشد.
کلیه حقوق این سایت محفوظ است. طراحی سایت؛ سئو و بهینه سازی توسط: آرمان وب
نظر خود را اضافه کنید
برای ارسال نظر؛ ابتدا وارد شوید
به عنوان میهمان نظر بدهید