- نظری ارسال نشده است
با توجه به تنوع ژنتیکی بسیار زیاد در بین جمعیت بز کشور یعنی وجود نژادهای گوناگون بز با بهره وری متفاوت، مثلا بزهایی با قابلیت تولید موهر( مرخوز)، کرک( بز رایینی)، شیر (بزهای تالی، بیتال و ندوشنی)، بزهای دو منظوره (مهابادی) و بزهایی با قابلیت تولید گوشت (بزهای سیاه منطقه چهارمحال و لرستان و همچنین بز ترکی و ممسنی در استان فارس) و با توجه به نقش این دام در تامین فرآوردههای لبنی و همچنین نقش آن در اشتغالزایی از یک سو و مسایلی از قبیل بروز خشکسالی و از بین رفتن بخش زیادی از مراتع بسیار خوب کشور به دلایلی از جمله واگذاری زمینهای موجود در مراتع میانبند که جزء بهترین مراتع بودهاند و تبدیل آنها به زمینهای کشاورزی و باغی که منجر به افزایش فشار دام به مراتع باقیمانده شده است. متاسفانه در همه مجامع تنها بخش دوم یعنی فشار دام بر مراتع و چرای بیرویه دیده شده و به عامل اصلی آن یعنی واگذاریهای بیرویه هیچ توجهی نشده است. همچنین با توجه به میزان تولید پایین و درنتیجه درآمدزایی پایین این دامها، اهميت اين حيوان در توليدات و درآمدزايي در طي سالهاي گذشته سير نزولي و تدريجي را طي نموده است. به علت عدم تدوين و اجراي برنامههاي اصلاح نژادي، جمعيت ها و نژادهاي بز موجود در كشور به طور میانگین داراي شرايط توليدي و اقتصادی مورد نياز جهت پرورش در واحدهای نیمه صنعتی و صنعتی ( با توجه به نوع هزينهها و سرمايه گذاريها) نيستند. تنوع ژنتيكي موجود در جمعيتهاي نژادي مختلف بز كشور بيانگر اين امر است كه درصورت برنامه ريزي و با استفاده از نتايج كارهاي انجام شده در ديگر كشورها و انجام پژوهشهاي بنيادي و كاربردي در كشور، ميتوان از اين تنوع در جهت ايجاد نژادهاي توليد كننده شير، گوشت و الياف دامي در شرايط پرورش صنعتي استفاده نمود. از ديدگاه حفظ منابع ژنتيكي مناسب ترين و پايدارترين روش حفظ ذخاير ژنتيكي هر يك از جمعيتهاي حيواني اقتصادي نمودن پرورش آنها ميباشد.
با توجه به مسایل گفته شده طرح تولید بزهای شیری بومی به صورت مشترک بین گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولبدات دامی کشور و شرکت دانشگاهی و دانش بنیان توسعه کشت و دام نواندیش البرز (تکدانا) با اهداف زیر آغاز شده است:
1) بررسي پتانسيل توليدي بزهاي برتربومي انتخاب شده در ارتباط با صفات توليدي و توليد مثلي.
2) ایجاد زمینه جهت حفظ بخشی از ذخایر با ارزش ژنتیکی جمعیت بز کشور.
3) ايجاد یک نژاد بز شيري ایرانی جهت نگهداري در شرايط بسته و متمركز.
4) بررسي امكان ايجاد نژاد(هاي) سنتز شده تجاري با استفاده از منابع ژنتيكي داخلي و وارداتي.
5) ایجاد الگوهای مناسب پرورشی جهت راه اندازی واحدهای پرورش بز به شکل نیمه صنعتی و صنعتی.
6) ایجاد زمینه جهت افزایش میزان شیر تولیدی و تنوع بخشیدن در نوع و کیفیت شیر تولیدی در کشور.
7) ایجاد زمینه در جهت افزایش تولید گوشت با چربی پایین در کشور.
اکنون 4 سال از آغاز آن میگذرد بز مهابادی(بزهای منطقه شما غرب کشور) به عنوان یک نژاد دو منظوره که در عین دارا بودن توان تولید شیر بسیار خوب دارای قابلیت تولید گوشت مناسبی نیز میباشد به عنوان نژاد پایه انتخاب شده است. و هدف ایجاد یک نژاد بز بومی برای همه مناطق کوهستانی زاگرس و البرزمی باشد.
صفاتی که دامها بر مبنای آنها انتخاب می شوند عبارتند از:
الف) مقدار شیر تولیدی روزانه
ب) طول دوره شیردهی
ت) دوقلوزایی
ث) افزایش وزن روزانه
ج) شکل و ترکیب پستان
چ) سلامت عمومی
با توجه به موفقیتهای بدست آمده طی این چند سال و در راستای گسترش مواد ژنتیکی مناسب در بین گله های کشور اسپرم و بز نر به منظور توزیع در گله های بز بومی فرآهم میباشد میانگین تولید آنها بیش از دو لیتر در روز و به مدت 250 روز می باشد.
کلیه حقوق این سایت محفوظ است. طراحی سایت؛ سئو و بهینه سازی توسط: آرمان وب
نظر خود را اضافه کنید
برای ارسال نظر؛ ابتدا وارد شوید
به عنوان میهمان نظر بدهید